Pengaruh Modal Sendiri dan Volume Usaha terhadap Sisa Hasil Usaha (SHU) pada Koperasi Karyawan Siti Khadijah RS Islam Banjarmasin
DOI:
https://doi.org/10.30588/jmp.v10i1.647Keywords:
Business volume, Employee cooperative, Equity, Net profit (SHU)Abstract
This study aims to examine the effect of members’ equity and business volume partially and simultaneously on the net profit as the remaining business results (SHU) of the Siti Khadijah Employee Cooperative in Banjarmasin Islamic Hospital. The object of this research is the Siti Khadijah Employee Cooperative at the Banjarmasin Islamic Hospital, South Kalimantan. The data needed in this study is secondary data, namely cooperative members’ equity, business volume, and the SHU in the period of 2010-2018. This type of research is explanatory research. The secondary data was collected through research object documentation. Next, the data were analyzed using multiple linear regression, classic assumption tests, partial and simultaneous tests, and coefficient of determination. The results of this study indicate that the members’ equity and the cooperative business volume partially and simultaneously have a positive and significant effect on the SHU. This finding adds insights to academic research on the influence of the members’ equity and cooperative business volume to the SHU of the Siti Khadijah Employee Cooperative at the Banjarmasin Islamic Hospital.References
Albana, I. F., & Kusumantoro, K. (2015). Pengaruh Modal Sendiri dan Current Ratio terhadap Sisa Hasil Usaha (SHU) di KPRI Kota Semarang Tahun 2013. Economic Education Analysis Journal, 4(3), 942–955.
Apriyanti, A. N., & Kirwani, K. (2012). Analisis Perkembangan Modal dan Pendapatan Sisa Hasil Usaha di KPRI Harapan Mojokerto. Jurnal Pendidikan Ekonomi (JUPE) UNESA, 1, 1–19.
Andriani, A. (2017). Analisis Perkembangan Modal dan Pendapatan Usaha terhadap Sisa Hasil Usaha pada Koperasi Tani (KOPTAN) Jasa Tirta Kabupaten Tulungagung. Jurnal Ekonomi, 01(04), 1–12.
Ayuwardani, R. P., & Isroah, I. (2018). Pengaruh Informasi Keuangan dan Non Keuangan terhadap Underpricing Harga Saham pada Perusahaan yang Melakukan Initial Public Offering (Studi Empiris Perusahaan Go Public yang Terdaftar di Bursa Efek Indonesia Tahun 2011-2015). Jurnal Nominal: Barometer Riset Akuntansi dan Manajemen, VII(1), 143–158. https://doi.org/10.21831/nominal.v7i1.19781.
Cahyani, M. T. (2015). Pengaruh Jumlah Anggota terhadap Perolehan sebagai Variabel Intervening pada Koperasi Simpan Pinjam Wisuda Guna Raharja Denpasar Tahun 2012-2014. Jurusan Pendidikan Ekonomi (JJPE), 5(1), 1–10.
Ghozali, I. (2011). Aplikasi Analisis Multivariate dengan Program SPSS. Semarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro.
Haidir, H., Wulandari, S., Husna, & Djayanti, D. (2017). Pengaruh Modal Sendiri dan Modal Pinjaman terhadap Sisa Hasil Usaha. Jurnal Ilmu Manajemen Universitas Tadulako, 3(1), 70–80.
Hidayat, F., Mubjono, R, & Kuswanto, K. (2017). Pengaruh Permodalan dan Volume Usaha terhadap Sisa Hasil Usaha Koperasi di Provinsi Jambi (2011-2016) dengan Metode Regresi Data Panel. Pendidikan Ekonomi FKIP, Universitas Jambi. Diakses pada 8 Februari 2020 di https://repository.unja.ac.id/1985/1/Artikel-A1A113027.pdf.
Jenitta, S., & Kirwani, K. (2014). Studi tentang Manajemen Pengelolaan Koperasi Karyawan Keluarga Besar Petrokimia Gresik (K3PG). Jurnal Pendidikan Ekonomi (JUPE), 2(2), 1–9.
Kementerian Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah Republik Indonesia (2019). Diakses pada tanggal 11 Maret 2020 di http://www.depkop.go.id/read/mempersiapkan-program-yang-reponsif-bagi-koperasi-dan-ukm.
Kementerian Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah Republik Indonesia (2020). Diakses pada tanggal 30 April 2020 di http://www.depkop.go.id/uploads/laporan/1566784877_uu_1992_25_perkoperasian.pdf.
Mufidah, M., & Soejoto, A. (2009). Pengaruh Modal Sendiri terhadap Sisa Hasil Usaha. Jurnal Pendidikan Ekonomi (JUPE), 02(3), 1–13.
Ngatindriatun, N. & Ikasari, H. (2011). Efisiensi Produksi Industri Skala Kecil Batik Semarang: Pendekatan Fungsi Produksi Frontier Stokastik. Jurnal Manajemen Teori dan Terapan, 4(1), 28–36. https://doi.org/10.20473/JMTT.V4I1.%P.
Ningsih, N., Isnaini, F., Handayani, N., & Neneng, N. (2017). Pengembangan Sistem Perhitungan SHU (Sisa Hasil Usaha) untuk Meningkatkan Penghasilan Anggota pada Koperasi Manunggal Karya. Jurnal Tekno Kompak, 11(1), 10.
Niswah, F. M., & Septiarini, D. F. (2017). Faktor yang Mempengaruhi Kenaikan dan Penurunan Sisa Hasil Usaha (SHU) Koperasi Syariah. Jurnal Ekonomi Syariah Teori dan Terapan, 04(12), 937–951.
Pariyasa, K. B., Zukhir, A., & Indrayani, L. (2014). Pengaruh Modal, Volume Usaha dan Jumlah Anggota terhadap Sisa Hasil Usaha pada Koperasi Serba Usaha Kecamatan Buleleng. Jurnal Pendidikan Ekonomi (JUPE), 04(01), 1–10.
Pradana, R. S. (2019). Strategi Peningkatan Perolehan Sisa Hasil Usaha (SHU) Koperasi di Kota Banda Aceh. Jurnal Ekonomi-Qu, 9(1), 35–49.
Rahman, N. A., & Zakaria, Z. (2018). Kecakapan Pengurusan Koperasi di Malaysia (Malay). The efficiency of co-operative management in malaysia (English), 3(2), 134.
Raidayani, R., Muhammad, S., & Faisal, F. (2017). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Sisa Hasil Usaha (SHU) pada Koperasi di Kabupaten Aceh Barat. Jurnal Perspektif Ekonomi Darussalam, 3(2), 101–116.
Rohmansyah, T., & Sudarijati, S. (2017). Pengaruh Modal Sendiri dan Modal Pinjaman terhadap Sisa Hasil Usaha (SHU) Koperasi Kota Sukabumi. Jurnal Visionida, 3(2), 53.
Santoso, S. (2012). Panduan Lengkap SPSS Versi 20. Jakarta: PT Elex Media Komputindo.
Sari, M. P., & Rivandi, M. (2018). Pengaruh Modal Sendiri dan Modal Pinjaman terhadap Perolehan Sisa Hasil Usaha Pada Koperasi di Kota Padang. https://doi.org/10.31227/osf.io/867y9.
Sujarwo, S., & Listiawati, R. (2017). Pengembangan Bisnis Koperasi Kampus (Era Milenial dan Revolusi Industri Ke-4.0), Mitra Akademia, 01(02), 1–6. https://doi.org/10.32722/mapnj.v1i2.1354.
Suroto, S. (2011). Keadilan Distributif Koperasi. Jurnal Maksipreneur: Manajemen, Koperasi, dan Entrepreneurship, 1(1), 21. https://doi.org/10.30588/jmp.v1i1.62.
Suteja, G. P. (2016). Pengaruh Jumlah Modal Sendiri dan Jumlah Modal Pinjaman terhadap Perolehan Sisa hasil Usaha pada KPN Praja Mukti Kantor Bupati Buleleng Tahun 2006-2015. Jurnal Pendidikan Ekonomi, 7(2). http://dx.doi.org/10.23887/jjpe.v7i2.7679.
Suryana, M. R. F. M., Ikram, S. R. W., Kusumah, R. W. R., Edison, A., Christina, V., Susiani, R., Silviana, S., Laksono R., Agustina, I. L., Subing, H. J. T., Dianita, M., Novatiani, R. A., Hadian, N., Apriadi, A., Sari, D., Mulyati, Y., Winarso, E. J. M. A., & Ishak, J. F. (2019). Peningkatan Pemahaman Tata Kelola Perpajakan Koperasi bagi Pengurus Koperasi se-Jawa Barat. Jurnal Akuntansi Bisnis dan Ekonomi (JABE), 5(1), 1319–1328.
Yuliastuti, I. A. N., & Susandya, A. A. P. G. B. A. (2018). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Sisa Hasil Usaha Koperasi di Kota Denpasar. Piramida, XIV(1), 59–66.
Wahyuning, T. (2013). Beberapa Faktor yang Mempengaruhi Sisa Hasil Usaha (SHU) di KPRI “Bina Karya” Balongpanggang Gresik. Jurnal Ekonomi Bisnis, 01(01), 1–88.
Widiartin, P. I., Suwendra, I., & Yudiaatmaja, F. (2016). Pengaruh Modal Pinjaman dan Volume Usaha terhadap Sisa Hasil Usaha. E-Journal Bisma Universitas Pendidikan Ganesha, 4(1), 18.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with Jurnal Maksipreneur agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the Jurnal Maksipreneur right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License that allows others to share (copy and redistribute the material in any medium or format) and adapt (remix, transform, and build upon the material) the work for any purpose, even commercially with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in Jurnal Maksipreneur.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in Jurnal Maksipreneur. Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).